Biometrics. Βιομετρική τεχνολογία. Έξυπνες συσκευές που παρακολουθούν τη λειτουργία της καρδιάς, ρολόγια που καταγράφουν το πόσο και πώς κοιμάσαι, δαχτυλίδια που ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια σε ποιά φάση του κύκλου σου βρίσκεσαι.
Υπάρχει ένα τεράστιο τεχνολογικό κύμα που θέλει να πλησιάσει την ανθρώπινη βιολογία.
Όλες αυτές οι συσκευές μοιάζει να θέλουν να μας φέρουν πιο κοντά με τις εσωτερικές λειτουργίες του σώματός μας. Αποτυγχάνουν όμως.
Αποτυγχάνουν πρωτίστως γιατί η ίδια τους η ύπαρξη αποτελεί απόδειξη του πόσο αποκομμένος είσαι σήμερα από το ίδιο σου το σώμα.
Υπάρχουν επειδή δεν έχεις ιδέα τι σου γίνεται βιολογικά. Υπάρχουν γιατί ενώ πολλά χρόνια πριν μια γυναίκα ήξερε ακριβώς ποιές είναι οι δικές της προσωπικές γόνιμες μέρες, σήμερα χρειαζόμαστε σχετικό απλικέσιον.
Ταυτόχρονα οι συσκευές αυτές αποτυγχάνουν και θα εξακολουθούν να αποτυγχάνουν γιατί η υγεία δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε μετρήσιμους παράγοντες – θερμοκρασίες, σφυγμούς, δευτερόλεπτα.
Η υγεία έχει πολλαπλούς μη μετρήσιμους παράγοντες, ηλεκτρισμό, ενέργεια, μαγνητικές δυνάμεις, περιβαλλοντικούς παράγοντες ακόμα και πνευματική ή ψυχολογική κατάσταση.
Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ακόμη κι αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία, προκειμένου να ξανα-μελετήσουμε το σώμα.
Μια τελευταία αντίστασή μου απέναντι σε αυτά τα εργαλεία είναι η σωματική επιβάρυνση που μπορεί να έχεις όταν κουβαλάς μόνιμα πάνω σου ένα μη αναλογικό ρολόι ή τι μπορεί να σημαίνει για τα κύτταρα η συνεχής έκθεση σε αυτή τη χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητική ενέργεια.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το νόμισμα της εποχής μας είναι τα “δεδομένα”. Και δεν έχουμε ιδέα ποιός επωφελείται από τη συλλογή αυτή των απολύτως προσωπικών βιομετρικών μας στοιχείων, που πωλούνται, πως επεξεργάζονται και σε ποιόν σκοπό θα καταλήξουν.