Ανάλογα με την ηλικία, το παιδί και το σχολείο, το φαγητό δεν είναι απαραίτητα ένα "κυρίως πιάτο", αλλά μπορεί να είναι μια καταπληκτική συλλογή από ορεκτικά και μεζεδάκια. Το "κυρίως" μπορεί να είναι ένα πιάτο που τρώγεται στο σπίτι, στο τραπέζι με την υπόλοιπη οικογένεια, ενώ το σχολικό σνακ να είναι μια ποικιλία παιχνιδιάρικων γεύσεων. Να μερικές από τις πιο γρήγορες ιδέες που μπορείς να συμπεριλάβεις στο ταπεράκι (οι περισσότερες είναι πολύ ωραίες κρύες):
- ελιές
- κομμένα φρούτα (θα φαγωθούν πολύ πιο εύκολα από τα ολόκληρα. Όσο πιο περιποιημένα, τόσο πιο εύκολα τρώγονται: σε φρουτοσαλάτα, σε σχήματα, με λίγη κανέλα).
- ξηρούς καρπούς
- αποξηραμένα φρούτα: σταφίδες, δαμάσκηνα και άλλα
- ρυζογκοφρέτες ή κουλούρι Θεσσαλονίκης
κομμένα ωμά λαχανικά: ρεπανάκια, αγγούρι, καρότα (ψιτ αν βλέπεις ότι πάντα σου γυρίζει πίσω τα λαχανικά, δοκίμασε κόλπο: κόψε σχέδια όπως αστεράκια από τις φέτες του αγγουριού ή του καρότου με τη βοήθεια κουπάτ, κάνε εύκολα τριαντάφυλλα με τα ρεπανάκια κλπ) - καλαμπόκι (βιολογικό, έτοιμο από βαζάκι)
- σαλάτες
- σως για τη σαλάτα (χωριστά σε ένα μικρό βαζάκι. Και πιο παιχνιδιάρικο και πιο νόστιμο).
- ντιπ (ή στο χωριό μας “αλοιφές”): χούμους, μελιτζανοσαλάτα, σκορδαλιά κλπ (για βούτημα θα χρησιμεύσουν τα μπαστουνάκια καρότου, κριτσίνια, ρυζογκοφρέτες)
- περισσεύματα: λίγο ριζότο, κανένα λαδερό, λίγη πολίτικη σαλάτα από χθες.
τορτίγιες-σάντουιτς: αν και αυτές οι έτοιμες τορτίγιες δεν έχουν τα καλύτερα συστατικά, μπορείς άνετα να τις χρησιμοποιήσεις για να βάλεις μέσα λιωμένο αβοκάντο, λαχανικά και άλλα ωραία συστατικά που αλλιώς μοιάζουν “άγευστα” για τα μη-μυημένα παιδιά.
υγιεινές εκδοχές από μπισκοτάκια, μουστοκούλουρα κα. - σκέτα συστατικά όπως λίγα βρασμένα μπιζέλια, ρεβύθια, μπρόκολο στον ατμό. Σε συνδυασμό με τα ντιπ και ό,τι άλλο θα έχει μέσα το τάπερ, θα φαγωθούν πιο εύκολα.
- μακαρονοσαλάτες με διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά.
- κρουτόν (για τη σαλάτα ή για μια πιο πηχτή βελουτέ σουπίτσα που θα τρώγεται ωραία και κρύα).
- κρέμα μήλου (βρασμένα μήλα με λίγο λεμονάκι και μέλι. Σέρβιρε με λίγη κανέλα. Αρέσει!))
- μπάρες ή “energy balls”
- μια φέτα ψημένου ψωμιού με ταχίνι, μέλι και φέτες μπανάνας (και λίγη “Φουντουκέλα” ή σπιτική μερέντα).
- ακόμη και γάλα αμυγδάλου μπορείς να βάλεις σε ένα βαζάκι, ενώ στο τάπερ αποθηκεύεις γκρανόλα, μούσλι, βρώμη, φρούτα κλπ. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει το παιδί, είναι να περιχύσει το μείγμα με το γάλα.
Κάνε το τάπερ “θεματικό” βάζοντας πχ. Μεξικάνικες γεύσεις (αβοκάντο-γκουακαμόλε, ψημένες τορτίγιες σε μικρά τριγωνάκια – μια υγιεινή εναλλακτική των Doritos κλπ- καλαμπόκι, μαυρομάτικα φασόλια κλπ) ή Ασιατικές γεύσεις (μια σπιτική γλυκόξινη σως, ρύζι, noodles κα), κάνε ένα αφιέρωμα στην ιταλική ή την πολίτικη κουζίνα αν έχεις το χρόνο και τη διάθεση.