Οι διαβαθμίσεις στην έννοια “φυσικά καθαριστικά”, είναι τουλάχιστον τρεις.
Υπάρχουν αυτά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και μπορεί να περιέχουν κάποιο αιθέριο έλαιο ή να αποφεύγουν 1-2 συστατικά που είναι γωστό ότι προκαλούν ερεθισμούς.
Το δεύτερο σκαλοπάτι, είναι κάποια ακόμη πιο αγνά προϊόντα που είναι έτοιμα, αλλά οι συνταγές τους στηρίζονται αποκλειστικά στη χρήση καλύτερων συστατικών, όπως αυτά της ΒΙΟΜΕ.
Υπάρχει και η τρίτη κατηγορία καθαριστικών προϊόντων, η οποία ακούγεται πρωτόγονη, αλλά είναι ίσως η πιο φυσική, οικονομική και εύκολη. Αναφέρομαι σε εύκολες και γρήγορες συνταγές που μπορείς να φτιάξεις μόνος για το σπίτι, τα ρούχα, τα τζάμια κλπ. Συνήθως οι απαιτήσεις τους σε πρώτες ύλες και συστατικά είναι πολύ απλές.
Σε όποιο στάδιο από τα τρία και αν βρίσκεσαι, αυτή η μικρή βελτίωση στα προϊόντα που χρησιμοποιείς, θα επιφέρει μεγάλη διαφορά στην υγεία σου.
Η επιδερμίδα, το αναπνευστικό, το λεμφικό και γενικά το σώμα επιβαρύνονται από τα χημικά των καθαριστικών προϊόντων. Γι’ αυτό κι εγώ προτιμώ τα καθαριστικά μου, όσο πιο φυσικά γίνεται, επειδή:
* είναι πολύ συχνά εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά
* είναι πολύ πιο εύκολο να τα ετοιμάσεις από ότι νομίζεις
* μυρίζουν πολύ πιο ωραία από τα χημικά (αιθερια έλαια VS χλωρίνη?!)
* είναι πολύ καλύτερα για το περιβάλλον
* δεν βλάπτουν την υγεία (σε αντίθεση με τα χημικά που επηρεάζουν από το αναπνευστικό, τις αλλεργίες, το άσθμα, τα ορμονικά μέχρι και την ανάπτυξη καρκίνων)
* είναι πολύ πιο οικονομικά
* καλύτερη ποιότητα αέρα στο σπίτι, λιγότερο τοξική ατμόσφαιρα
* εξοικείωση του σώματος με τα βακτήρια. Κι αυτό είναι καλό! Κάνει το σώμα ανθεκτικό.
* για τους μινιμαλιστές: λιγότερα μπουκάλια, προϊόντα και συσκευασίες. Χρειάζεσαι μόνο λίγα βασικά συστατικά και όχι εκατό διαφορετικά προϊόντα.
Έτοιμος να φτιάξεις τα δικά σου; Κοίτα τι θα χρειαστείς εδώ.