Κάνει το αλάτι κακό; Μια ερώτηση-κλασικό παράδειγμα της σύγχυσης σχετικά με το τι είναι “υγιεινό” και τι όχι.
Παραδοσιακά το αλάτι χρησιμοποιούνταν αρκετά στη μαγειρική για λόγους γεύσης και συντήρησης. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η γενική οδηγία είναι πως το αλάτι πρέπει να αποφεύγεται γιατί σκληραίνει τις αρτηρίες, αυξάνει την πίεση κλπ κλπ.
Όπως σε κάθε κεφάλαιο της διατροφής, είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν κάτι είναι εγγενώς “καλό ή κακό”. Για να κρίνουμε αυτό το “κάτι” θα πρέπει να δώσουμε σημασία στην ποιότητά του χωρίς να κάνουμε γενικεύσεις.
Το αλάτι για παράδειγμα μπορεί να είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν, ή μπορεί να είναι φυσικό και ανεπεξέργαστο.
Το αλάτι του σούπερ μάρκετ έχει περάσει χημική επεξεργασία και περιέχει “διατροφικά πρόσθετα”, ουσίες που βελτιώνουν την συντήρηση και τη “ροή” του. Δεν έχει καμία σχέση με το τι προσφέρει το φυσικό, ανεπεξέργαστο αλάτι.
Το αληθινό λοιπόν αλάτι, περιέχει 88 μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο κα) σε μια ισορροπημένη αναλογία. Αυτές οι ενώσεις είναι απαραίτητες για την υγεία μας, καθώς ενισχύουν τις βασικές μεταβολικές λειτουργίες.
Τι αλάτι αγοράζουμε ;
Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά φυσικό ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι.
Ακόμα καλύτερα -ιδίως για ωμή χρήση- προτιμούμε τον ανθό ή αλλιώς αφρίνα. Ο ανθός του άλατος έχει μια υπέροχη τραγανή υφή, με ελαφριά αλμύρα και αρωματική γεύση. Έχει ακόμη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, καθώς τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει φτάνουν τα 96!
Οπότε εμείς στο σπίτι βάζουμε αφρίνα στις σαλάτες, τις μπρουσκέτες και τα έξτρα αλατίσματα,
χοντρό ανεπεξέργαστο αλάτι στο φαγητό (ένας κύριος από το Μεσολόγγι μου είπε ότι το αλάτι έτσι λιώνει σιγά σιγά και κάνει το φαγητό πιο νόστιμο)
και κλασικό ανεπεξέργαστο αλάτι στο ζυμάρι του ψωμιού και σε άλλες τέτοιες παρασκευές.
Πώς καταλαβαίνεις αν το αλάτι είναι επεξεργασμένο ή όχι;
Το χοντρό αλάτι συνήθως είναι επεξεργασμένο. Αν το ακουμπάς και δεν νιώθεις υγρασία, αυτό σημαίνει πως το αλάτι έχει υποστεί επεξεργασία. Σύμφωνα πάλι με Μεσολογγίτικες πηγές, το χρώμα του άλατος προδίδει επεξεργασία. Το φυσικό αλάτι έχει διάφορες διαβαθμίσεις (όπως οι κρύσταλλοι), ενώ το επεξεργασμένο έχει ένα πιο φλατ και ομοιόμορφο χρώμα. Το φυσικό αλάτι κρατάει υγρασία (για αυτόν τον λόγο είναι αδύνατον να αποθηκεύσεις χοντρό ανεπεξέργαστο αλάτι σε οτιδήποτε άλλο, εκτός από πλαστική σακούλα). Επίσης παρατηρούμε και το σχήμα των κόκκων του αλατιού. Οι ομοιόμορφοι κόκκοι, δείχνουν ότι το αλάτι έχει περάσει από κάποια επεξεργασία και από τριβείο.
Επομένως, η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση είναι πως το ποιοτικό φυσικό αλάτι, έχει σίγουρα μια θέση στην κουζίνα μου και το χρησιμοποιώ άφοβα.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με την χρησιμότητα του αλατιού και τις μεταβολικές διαδικασίες, ρίξε μια ματιά σε αυτό το δύσκολο άρθρο στα αγγλικά.