Ανάλογα με την τρίχα και τις ανάγκες του κάθε μαλλιού, η επιλογή κάποιου φυσικού λαδιού διαφέρει.
Γιατί χρειάζονται λάδια τα μαλλιά
Κάθε τύπος τρίχας, όμως, είναι απαραίτητο να θρέφεται και να ενυδατώνεται με κάποιο λάδι. Το λάδι μειώνει την τριβή μεταξύ των τριχών, θρέφει, “σφραγίζει” την τρίχα (χωρίς να την ταριχεύει όπως θα έκαναν οι σιλικόνες) και καταπολεμά την ψαλίδα και την πιτυρίδα. Το δέρμα της κεφαλής ενυδατώνεται σε βάθος κι έτσι ενισχύεται ακόμη περισσότερο η υγιής παραγωγή τρίχας.
Τα λάδια που θα προτείνω παρακάτω είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και βοηθούν απίστευτα με την υγεία της τρίχας.
Πώς να διαλέξεις
Όσο πιο άγρια και σγουρή η τρίχα, τόσο πιο ενυδατικό και βαρύ το λάδι που χρειάζεσαι. Στα ίσια μαλλιά είναι πολύ εύκολο το λάδι να μεταφερθεί από τη ρίζα έως την άκρη, ενώ στα σγουρά, το λάδι δυσκολεύεται να περάσεις τις “στροφές” και να ενυδατώσει τις άκρες. Όσο πιο ξερές είναι οι άκρες, τόσο πιο εύκολα σπάνε και τα μαλλιά φαίνεται να μένουν στάσιμα στο ίδιο μήκος. Δεν είναι όλα τα λάδια κατάλληλα για όλα τα μαλλιά.
Δύο κατηγορίες λαδιών
Έκθλιψης
Διάφορα λάδια που χρησιμοποιούμε για τη βασική περιποίηση των μαλλιών
Το λάδι jojoba είναι ίσως το πιο ελαφρύ από όλα.
Ακολουθεί το argan, το αμυγδαλέλαιο και το σταφυλοκουκουτσέλαιο.
Το λάδι καρύδας για κάποιον λόγο δεν είναι από τα αγαπημένα μου στα μαλλιά, αλλά αν έχεις πρόβλημα με τρίχες που σπάνε στο χτένισμα μετά το ντουζ, θα σου χρειαστεί. Επίσης προστατεύει τα μαλλιά από τον ήλιο.
Πιο πλούσιο και βαρύ από τα προηγούμενα, είναι σίγουρα το ελαιόλαδο, που έχει την εκπληκτική ιδιότητα να μπορεί να εισχωρήσει στην τρίχα.
Βαρύτερο και ισχυρότερο όλων είναι το παχύρρευστο καστορέλαιο, που στέκεται πάνω στην τρίχα σφραγίζοντας και προστατεύοντάς τη. Είναι ιδανικό για μασάζ κεφαλής καθώς ενισχύει απίστευτα την τριχοφυϊα και ενυδατώνει το δέρμα.
Απόσταξης
Αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες – καθότι είναι ισχυρότατα- και τα αναμειγνύουμε με τα λάδια έκθλιψης, για πιο ενισχυμένη δράση.
Μέντα: αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στη ρίζα του μαλλιού, προωθώντας εκεί τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στο να μεγαλώσει η τρίχα. (Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το αιθέριο έλαιο δάφνης, με παρεμφερείς ιδιότητες). Αυξάνει τους ενεργούς θύλακες τριχών και κάνει τα μαλλιά πιο πυκνά. Έρευνες δείχνουν ότι κάνει τους θύλακες ακόμη βαθύτερους, δυναμώνοντας πραγματικά τα μαλλιά.
Λεβάντα: καταπραϋνει το τριχωτό της κεφαλής και ενισχύει το μεγάλωμα της τρίχας. Υπάρχουν σχετικές έρευνες που αποδεικνύουν τη δύναμη της λεβάντας σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα μαλλιά τους από χημειοθεραπείες ή αλωπεκία.
Κέδρος: Ιδανικό για περιπτώσεις πιτυρίδας. Ρίξε μερικές σταγόνες στο σαμπουάν σου (σε συνδυασμό με λίγες σταγόνες λεμονόχορτου) και μετέτρεψέ το σε όπλο κατά της πιτυρίδας.
Tea tree: για περιπτώσεις που η τρίχα εγκλωβίζεται στο θύλακα, το τεϊόδεντρο θα ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Άριστο όταν προστίθεται στο σαμπουάν, για να καθαρίσει σε βάθος τις ρίζες του μαλλιού
Δεντρολίβανο: ενισχύει γενικότερα τα μαλλιά, δίνει λάμψη και δύναμη. Καλό για κάθε τύπο και κάθε ανάγκη.
Μην χρησιμοποιείς ποτέ αδιάλυτα τα αιθέρια έλαια στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.
Πώς χρησιμοποιούνται
Αν τα μαλλιά σου είναι πολύ λεπτά, δεν χρειάζονται συχνές θεραπείες με λάδι. Μπορείς που και που να τα λαδώνεις μερικές ώρες πριν το λούσιμο.
Ζέστανε λίγο το λάδι, πέρασέ το στις ρίζες και δούλεψέ το με τα δάχτυλα να πάει ως τις άκρες. Εξαιρετική ευκαιρία για ένα μασαζάκι σε όλο το κρανίο, αλλά αν δεν προλαβαίνεις, δεν πειράζει. Πιάσε τα μαλλιά και κάλυψέ τα με ένα πλαστικό καπελάκι (ξέρεις, από αυτά που κλέβεις από τα ξενοδοχεία). Άφησε τη θεραπεία για τουλάχιστον μια ώρα και μετά λούσου κανονικά.
Μια άλλη καλή τεχνική είναι να προσθέτεις ένα κουταλάκι λάδι σου στη μαλακτική σου.
Τρίψε 2-4 σταγόνες από το λάδι που σου ταιριάζει στα χέρια σου και πέρασέ τα από τις άκρες των μαλλιών για επιπλέον ενυδάτωση.
Αν έχεις σγουρά μαλλιά θα μπορούσες να επιλέξεις ένα λάδι μέσης έντασης (όπως το αμυγδαλέλαιο) για πριν το λούσιμο και να χρησιμοποιήσεις και κάποιο από τα βαρύτερα λάδια για τις άκρες σου. Με λίγο καστορέλαιο στα δάχτυλα “κλείνεις” το τελείωμα της μπούκλας για πιο ξεκάθαρα σγουρά μαλλιά χωρίς φριζάρισμα, χωρίς ξερές άκρες και χωρίς ψαλίδα.
Τέλος, μπορείς να εμπλουτίσεις το λάδι της επιλογής σου με οποιοδήποτε βότανο. Η τεχνική είναι παλιά και γνωστή. Ρίχνεις το λάδι και τα βότανα σε ένα βάζο και το αφήνεις κάποιες εβδομάδες στον ήλιο.
Τα αιθέρια έλαια μπορείς να τα προσθέσεις στα λάδια έκθλιψης για να ενισχύσεις τη δράση τους, μπορείς να ρίξεις λίγες σταγόνες στο σαμπουάν σου για να τους δώσεις μια έξτρα δόση φυτοχημικών.
Από που να ξεκινήσεις
Διάλεξε ένα λάδι έκθλιψης και ένα αιθέριο έλαιο, που σου ταιριάζουν. Ένταξέ τα στη ρουτίνα σου χρησιμοποιώντας μια δυο από τις παραπάνω τεχνικές. Δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκο.
Άλλα άρθρα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν:
[…] 1. Λάδι […]
Για την ξηροδερμία ποιο λάδι- αιθέριο συστήνεται; Προκειμένου να αποφύγω τα σαμπουάν του εμπορίου! Ευχαριστώ πολύ! 🙂
Πιτυρίδα; Tea tree, θυμάρι. Για φαγούρα, μέντα. Λιβάνι για ξηροδερμία απλή, καθώς ρυθμίζει την υγρασία του δέρματος και εξισσοροπεί. Μπορείς ακόμα να συνδυάσεις στο λαδάκι σου πχ το λιβάνι με λίγο tea tree.
[…] να φροντίσεις τα μαλλιά σου είναι με τη σωστή χρήση λαδιών. Η βάση όμως της όλης περιποίησης είναι πάντα το […]