Αν ψάχνεις τι να διαβάσεις, ώστε να ενημερωθείς γύρω από το θέμα της εγκυμοσύνης και του τοκετού, ατύχησες. Με πολύ καλή γνώση του τι κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά, θέλω να δηλώσω ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική.
Τα ευρέως διαθέσιμα -συνήθως μεταφρασμένα- βιβλία, μένουν σε ένα επιφανειακό επίπεδο που σε ενημερώνουν συνήθως για το στάδιο της εξέλιξης του εμβρύου και τις τυχόν αλλαγές που μπορεί να νιώθεις στο σώμα σου. Όλα αυτά δηλαδή, που μπορείς να μάθεις από ένα δωρεάν application ή ένα απλό googlάρισμα, έρχονται συνήθως σε ένα ακριβούτσικο πακέτο με πολλές φωτογραφίες, εικονογράφιση, σχεδιαγράμματα, φρου φρου και αρώματα.
Πολλές φορές δε, τα βιβλία αυτά σπρώχνουν την αναγνώστρια σε ένα κλίμα πολύ στενής ιατρικής παρακολούθησης το οποίο φοριέται πολύ τα τελευταία χρόνια και με το οποίο προσωπικά διαφωνώ
(“…Συγχαρητήρια, μόλις μπήκατε στο δεύτερο τρίμηνο, ήρθε η ώρα για τον 65ο σας υπέρηχο“).
Αν θέλεις όμως να διαβάσεις κάτι πιο ουσιαστικό, οι επιλογές είναι αρκετά περιορισμένες.
Να τι βρήκα εγώ:
Στα ελληνικά -και από έλληνες συγγραφείς- το μόνο βιβλίο που αξίζει είναι το υπέροχο «Ο τοκετός είναι αγάπη» της Αλέκας Συκάκη-Δούκα.
Ξέρω ότι έχουν επίσης μεταφραστεί στη γλώσσα μας, τα βιβλία του μαιευτήρα Michel Odent, ενός ανθρώπου που άνοιξε το διάλογο γύρω από τα ζητήματα του φυσικού τοκετού. Δεν έχω διαβάσει κάποιο, όμως.
Στα αγγλικά τα εξής:
The Good birth companion της Nicole Croft. Άμεσο, ωραία γραφή και έχει όλα όσα θέλεις να ξέρεις. Καλή αναλογία πληροφορίας-έμπνευσης χωρίς καθόλου φρου-φρου.
Active Birth της Janet Balaskas. Η ντροπή της ελληνικής βιβλιογραφίας: γυναίκα ελληνικής καταγωγής γράφει ένα βιβλίο που αλλάζει την ιστορία της σύγχρονης μαιευτικής στην Αγγλία (και την Ευρώπη), χωρίς το βιβλίο να μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά. Ένας οδηγός υπέρ του φυσικού τοκετού που δεν θέλει την καθήλωση της γυναίκας, βασισμένος σε στατιστικές, έρευνες και πλούσιες πληροφορίες με σχετικές ασκήσεις προετοιμασίας.
The hypnobirthing book της Katherine Graves. Η τεχνική που έχει βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες τα τελευταία χρόνια. Το βιβλίο δεν το βρήκα όσο δυνατό το περίμενα. Σου δίνει πολλή δουλειά για το σπίτι, με πληθώρα ασκήσεων χαλάρωσης και οραματισμού υποστηρίζοντας ότι οι μέθοδοι θα σου φανούν απαραίτητες την ώρα του τοκετού. Ενδιαφέρον, αλλά απαιτεί κόπο, χρόνο και θέλει να είσαι φίλος της όλης φάσης του διαλογισμού. Δεν είμαι.
Natural birth της Kristina Turner. Λίγο απ’ όλα. Αν βαριέσαι πραγματικά το πολύ διάβασμα, αυτό το σύντομο βιβλίο σε περνάει από πληροφορίες, έρευνες, μεταφυσικά στοιχεία και συμβουλές φυσικού τοκετού μέσα σε ένα απόγευμα. Οκ.
Spiritual Midwifery της Ina May Gaskin. Ένα από τα πιο θαυμαστά βιβλία που έχω διαβάσει σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων και έχω διαβάσει ΠΟΛΥ. Μια χίπισσα σε κοινόβιο αρχίζει να παρίσταται σε γέννες και μεταμορφώνεται σε ιέρεια της μαιευτικής. Οι στατιστικές της επιτυχίες είναι τέτοιες που πολλά χρόνια μετά, διδάσκει γιατρούς, ενώ η φυσική λύση που προτείνει για ένα από τα άλυτα προβλήματα της γέννας (δυστοκία ώμων), πήρε στα βιβλία μαιευτικής το όνομά της. Μια υπέροχη παρουσία με πολλές πρακτικές συμβουλές η Gaskin. Στο πρώτο μισό του βιβλίου αφήνει τις μητέρες που γέννησαν να αφηγηθούν τις πανέμορφες ιστορίες τους. Ένα βιβλίο που θα σε κάνει να δεις τη γέννα με άλλο μάτι, ήσυχο, χαλαρό, γεμάτο χαρά, περιέργεια και πνευματική πείνα. Αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Δεν το άφηνα από τα χέρια μου.
Ina May’s guide to childbirth της Gaskin. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε πολλά χρόνια μετά. Εξακολουθεί να έχει την ίδια γεύση με το προηγούμενο, αλλά ίσως είναι καταλληλότερο για γυναίκες που δεν είναι τόσο εξοικειωμένες με την κουλτούρα του φυσικού τοκετού, των hippies, του μυστηρίου κλπ. Αυτό είναι ένα βιβλίο για όλες. Και πάλι συνδυασμός ιστοριών (όχι τόσο «μαγικών» αυτή τη φορά καθώς περνάμε από το ‘70 στο 2000) και πληροφορίας.
Pregnancy and childbirth της Suzanne Yates. Για επαγγελματίες που ασχολούνται με πιεσοθεραπεία, ρεφλεξολογία, μασάζ κλπ. Αρκετή ανατομία και πληροφορίες σχετικά με το πως μπορείς να βοηθήσεις στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Βαρετά γραμμένο σαν βιβλίο Πανεπιστημίου, αλλά σίγουρα χρήσιμο.