Πριν από 8 περίπου μήνες αγόρασα το πρώτο μου εμμηνορροϊκό κύπελλο. Αρχικά δεν με βόλεψε. Μετά από κάποιες αλλαγές και με λίγη επιμονή, μπορώ να πω ότι είναι η πιο πρακτική ανακάλυψη της προηγούμενης χρονιάς.
Τι είναι;
Τα εμμηνορροϊκά κύπελλα (κυκλοφορούν ως menstrual cups στο διαδίκτυο) είναι κατασκευασμένα από ιατρική σιλικόνη ή φυσικό καουτσούκ. Μπαίνουν εσωτερικά στον κόλπο, όπως τα ταμπόν, αλλά αντί να απορροφούν το αίμα, απλά το συγκεντρώνουν, μέχρι να το αδειάσεις. {Tο πρώτο κύπελλο περιόδου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’30 από τη Leona Chalmers}
Πως γίνεται;
Το κύπελλα είναι τόσο εύκαμπτα, που διπλώνουν, κάνοντας εύκολη την είσοδό τους. Αφού μπει το κύπελλο στον κόλπο, έχει την τάση να θέλει να ξεδιπλωθεί και να εφάπτεται πλήρως στα τοιχώματα. Η τοπεθέτησή του αυτή βοηθάει σε περίπτωση που πάσχεις από κράμπες περιόδου. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και μυστικά που κάνουν εύκολη την όλη διαδικασία. Όταν έρθει η ώρα να αδειάσεις το κύπελλο, το βγάζεις, το αδειάζεις στην τουαλέτα, το πλένεις και το ανατοποθετείς. Το κύπελλο απολυμαίνεται στο τέλος κάθε περιόδου.
Σε σχέση με τα ταμπόν
Απέφευγα πάντα τα ταμπόν για πολλούς λόγους: με ενοχλούν ή με πονάνε, τα βαμβάκια τους είναι φορτωμένα με χημικά και δεν μπορώ τη δέσμευση ότι ανά δύο ώρες πρέπει να τα αλλάζω. Το εμμηνορροϊκό κύπελλο από την άλλη, αποκλείει κάθε περίπτωση τοξικού σοκ (κάτι που μπορείς να πάθεις με τα ταμπόν) και θέλει αλλαγή κάθε δώδεκα ώρες. Επιπλέον, τα ταμπόν ξηραίνουν τον κόλπο και προκαλούν μικροσκοπικές αμυχές ευνοώντας την ανάπτυξη μολύνσεων.
Σε σχέση με τις σερβιέτες
Το εμμηνορροϊκό κύπελλο, μπαίνει εσωτερικά (και σχεδόν «βεντουζώνει» στα τοιχώματα του κόλπου). Εφόσον, λοιπόν, το αίμα δεν έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον και δεν οξειδώνεται, δεν μυρίζει! Επίσης αν γίνει σωστή τοποθέτηση, δεν υπάρχει περίπτωση «ατυχήματος». Και στην περίπτωση της σερβιέτας ευνοείται η πιθανή ανάπτυξη μικροοργανισμών, τους οποίους αποφεύγουμε πλήρως με το εμμηνορροϊκό κύπελλο.
Ποιό να διαλέξω;
Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Υπάρχουν αρκετά στην αγορά και θα πρέπει να μελετήσεις και το νούμερό σου. Αρχικά αγόρασα από ένα φαρμακείο της γειτονιάς κάποιο ιταλικό κύπελλο που δεν με βόλεψε. Ήταν πιο δύσκαμπτο και είχα διαρροές. Αργότερα, πήρα δύο lunette (το μικρό -που τελικά είναι το νούμερό μου- και το μεγάλο). Στις σελίδες πώλησης τέτοιων ειδών αναφέρονται τα τυπικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν στο κάθε μέγεθος (μεγάλο για κάποια που έχει γεννήσει, μικρό αν αθλείσαι κι έχεις δυνατούς πυελικούς μυς). Γενικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από την συγκεκριμένη επιλογή. Το κύπελλο κατασκευάζεται στη Φινλανδία, έχει σαφείς οδηγίες και είναι υψηλής ποιότητας.
Είναι τρομακτικά καταπληκτικά
Το ξέρω. Σε όποια το έχω περιγράψει, με κοιτάει σαν να είμαι εξωγήινη. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι ό,τι καλύτερο αν είσαι τεμπέλα και δεν θέλεις να πολυασχολείσαι με την περίοδό σου. Κυριολεκτικά, θυμάσαι ότι έχεις περίοδο 2 φορές την ημέρα, όταν δηλαδή αδειάζεις το κύπελλο.
Είναι αόρατο (ιδανικό για την παραλία), άοσμο, φθηνό (αφού αγοράζεις ένα και δεν χρειάζεσαι κανένα άλλο παρόμοιο προϊόν ποτέ ξανά), πρακτικό, εύκολο, διακριτικό, οικολογικό και υγιεινό.
Αν σε αηδιάζει η ιδέα ότι το αίμα σου συγκεντρώνεται σε ένα κύπελλο που πρέπει να αδειάσεις, τότε πως νιώθεις φορώντας πάνες μέσα στις οποίες λιμνάζει η περίοδός σου;
Επειδή κάποια πράγματα τα έχουμε συνηθίσει, δεν σημαίνει ότι είναι και τα πιο φυσιολογικά…
[…] ή κάνναβη. Η ιδανικότερη λύση, είναι πιστεύω το εμμηνορροϊκό κυπελλάκι. Μαλακό, βολικό, φοριέται έως και 12 ώρες και σε κάνει να […]