Σύμφωνα με τις παραδόσεις, οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν υφάσματα εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία μάλιστα ήταν κατασκευασμένα από ένα μόνο υλικό (μαλλί πχ).
Ακόμα και στην Αγία Γραφή ανάφέρεται πως δεν θα έπρεπε να αναμειγνύονται τα νήματα μεταξύ τους (Δευτερονόμιο 22:11, Λευιτικό 19:19).
Στην πορεία της ιστορίας, όχι μόνο αναμείχθηκαν τα διαφορετικά υλικά, αλλά το ρούχο άρχισε να κατασκευάζεται από τελείως συνθετικές ύλες.
Πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το σώμα; Τι άμεσο αντίκτυπο μπορούμε να παρατηρήσουμε στην ζωτική ενέργεια του ατόμου ανάλογα με την ποιότητα του ενδύματος;
Το 2003 μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Dr. Heidi Yellen, επιβεβαίωσε αυτό που η αφάρμακος θεραπευτική γνώριζε εμπειρικά.
Το ύφασμα έχει άμεση επίδραση στο σώμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει μια συχνότητα παρόμοια με εκείνη του βιολογικού βαμβακερού υφάσματος. Το απλό -μη βιολογικό- βαμβακερό είναι αρκετά χαμηλότερο σε συχνότητα. Επομένως, το βαμβακερό ύφασμα φαίνεται πως ούτε επιβαρύνει, ούτε ενεργοποιεί το σώμα.
Οι μετρήσεις των συνθετικών υφασμάτων (πολυεστέρας κλπ) ήταν εξαιρετικά χαμηλές, με τα νούμερά τους να αγγίζουν εκείνα ενός σώματος που νοσεί βαριά ή πεθαίνει.
Υπάρχουν όμως και υφάσματα με υψηλότερες συχνότητες, που αποδείχτηκε πως συμπαρασύρουν την ενέργεια του σώματος και το ενισχύουν. Το μαλλί και το λινό είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ η παράδοση θεωρεί και το μετάξι ένα ύφασμα ιδιαίτερα ευεργετικό για το σώμα*. Και το μαλλί και το λινό έχουν πενήντα φορές υψηλότερη συχνότητα από το σώμα, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να το περιποιούνται όσο το ντύνουν.
Όταν όμως το μαλλί με το λινό αναμείχθηκαν σε ένα ύφασμα, οι συχνότητές τους αλληλοαναιρέθηκαν και έπεσαν σε μηδενικά επίπεδα. Το ίδιο απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα στη μέτρηση διαφορετικών στρώσεων στα ρούχα. Όταν δηλαδή μετρήθηκε μια μάλλινη μπλούζα, φορεμένη πάνω από ένα λινό πουκάμισο, πάλι οι συχνότητες ήταν πεσμένες.
Τα συνθετικά
> χαμηλώνοντας τη συχνότητα του σώματος, μειώνουν τη ζωτική του ενέργεια, αφήνοντάς το εκτεθειμένο σε κάθε είδους “επιθέσεις”.
> τα συνθετικά, όχι μόνο εξαντλούν τις σωματικές μας “μπαταρίες”, αλλά δεν επιτρέπουν την υγιή φυσική ροή ενέργειας στο σώμα.
> το δέρμα είναι βασικότατο αποτοξινωτικό εργαλείο. Όταν για παράδειγμα αθλείσαι και ιδρώνεις μέσα στα κλασικά αθλητικά συνθετικά ρούχα, οι τοξίνες του ιδρώτα παραμένουν εκεί, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας για την εμφάνιση βακτηρίων και μυκήτων.
> περιέχουν πάνω από 170 τοξικά χημικά, τα οποία κατά τη χρήση, εκλύουν αέρια που επιβαρύνουν την αναπνοή και τον οργανισμό. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων, καρκίνου και αναπαραγωγικών δυσκολιών.
> η επεξεργασία των πρώτων υλών, ώστε τελικά να δημιουργηθεί το συνθετικό ύφασμα, επιβαρύνει πολύ άσχημα την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα και πάλι να επιβαρύνεται η φύση και η ανθρώπινη φυσιολογία.
> με το πλύσιμο, πολλά από τα συνθετικά υφάσματα απελευθερώνουν μικροπλαστικά στον κύκλο του νερού. Αυτά καταλήγουν στις θάλασσες, στα ποτήρια και στα πιάτα μας.
Το λινό
> έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα φιλικό για την ανθρώπινη φυσιολογία (βλ. χρήση ιατρικής γάζας). Μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί μια έρευνα στην Ιαπωνία που πρότεινε τη χρήση λινών σεντονιών στα νοσοκομεία, προκειμένου να μην ανοίξει ο ασθενής που βρίσκεται σε κατάκλιση.
> επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει και προκαλεί λιγότερη εφίδρωση από το βαμβακερό, ενώ είναι ιδανικό και για το κρύο, αφού κρατάει μια σχετική μόνωση ως προς τη θερμοκρασία.
> μειώνει τις επιπτώσεις της έκθεσης στη γ ακτινοβολία και αντανακλά φως.
> παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να κατεβάσει τον πυρετό του σώματος, επιτρέπει την καταπολέμηση φλεγμονών και επιταχύνει την επούλωση πληγών.
> απαιτεί 5 φορές λιγότερα χημικά λιπάσματα από το βαμβάκι για την καλλιέργειά του.
> είναι υποαλλεργικό.
Το μαλλί
> είναι το καθαρότερο ύφασμα που υπάρχει. Εκτός του ότι είναι αυτοκαθαριζόμενο (θέλει ελάχιστο πλύσιμο και συχνή έκθεση στον αέρα), επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει, μειώνοντας τυχόν ανεπιθύμητες οσμές.
> προστατεύει από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, δίνοντας προστασία αντίστοιχη του spf 30.
> έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Χάρη στα λιπίδια που περιέχουν οι ίνες του, δημιουργείται ένα περιβάλλον στο οποίο πολύ δύσκολα αναπτύσσονται βακτήρια και μούχλα.
> είναι ιδανικό για εκζέματα και δερματίδες. Δεν θα το φανταζόσουν, αλλά λόγω του ότι ρυθμίζει την υγρασία του δέρματος στα ιδανικά επίπεδα, η χρήση του δημιουργεί το ιδανικό μικροκλίμα για το ευαίσθητο δέρμα (Li et al., 1992).
> είναι το καλύτερο μονωτικό. Σε κρατάει ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι (οι παππούδες μας δεν την έβγαζαν ποτέ τη μάλλινη φανέλα), χωρίς να παγιδεύει την υγρασία στο σώμα.
> υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν την πολύτιμη συμβολή του μάλλινου σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, ινομυαλγίας, αλλεργιών και άσθματος.
> λέγεται ότι βοηθάει με τον ύπνο και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους καρδιακούς σφυγμούς.
> δεν ευνοεί τα ακάρεα.
Πώς διαλέγεις ρούχα;
Επομένως, την επόμενη φορά που θα αγοράσεις ρούχα, σκέψου καλά όχι μόνο την εμφάνιση, το χρώμα ή τη γραμμή, αλλά κυρίως το πώς το ένδυμα εξυπηρετεί το σώμα.
Στην άθληση προτίμησε ρούχα από βιολογικό βαμβάκι. Οι πιτζάμες που φοράμε αρκετές ώρες, να είναι φτιαγμένες τουλάχιστον από φυσικά -και όχι συνθετικά- υφάσματα. Τα εσώρουχα δεν θα πρέπει ποτέ και σε καμία περίπτωση να είναι συνθετικά. Οι κάλτσες σχεδόν πάντα περιέχουν λίγο συνθετικό μέσα, για να είναι ελαστικές. είναι προτιμότερο να βρούμε κάποιες που να είναι 100% βαμβακερές ή μπαμπού ή μάλλινες.
Ένα ολόμαλλο άουτφιτ το χειμώνα και ένα πλήρως λινό το καλοκαίρι, είναι πραγματική πολυτέλεια σε επίπεδο αισθητικής, αλλά και υγείας.
*αντιθέτως, η συγκεκριμένη μελέτη κατατάσσει το μετάξι στα χαμηλής συχνότητας υφάσματα. Υπάρχει μια υποψία ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη βαριά χρήση χημικών κατά τη διαδικασία της παραγωγής.
Για περαιτέρω μελέτη, μπορεί κανείς να αναζητήσει την έρευνα του Dr. Rife και του νομπελίστα Dr. Otto Warburg σχετικά με τις συχνότητες