Ψιτ #1 Για σπιτικό ζωμό λαχανικών: Όταν μαγειρεύουμε πετιούνται μικρά κομμάτια λαχανικών (οι άκρες από τα κρεμμύδια ή τα καρότα, τα κοτσάνια του μαϊντανού κλπ). Αντί να τα πετάμε, έχουμε ένα σακουλάκι ή σκεύος στην κατάψυξη ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά: Αυτά τα κομμάτια κάθε φορά τα βάζουμε στο σκεύος και όταν γεμίσει κάνουμε έναν ωραίο ζωμό λαχανικών βράζοντάς τα με λίγα μπαχάρια και δαφνόφυλλα. Τον ζωμό μπορούμε και πάλι να τον αποθηκεύσουμε σε μερίδες στην κατάψυξη.
Ψιτ #2 Στα φαγητά μου αρέσει να βάζω τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο σε στρώσεις. Δηλαδή βάζω από λίγο, ξανά και ξανά σε διάφορα στάδια της συνταγής. Δεν ξέρω αν είναι στο μυαλό μου, αλλά μου φαίνεται ότι κάνει διαφορά.
Ψιτ #3 Αν φτάσεις σε αυτή την κλασική αδύναμη στιγμή που θέλεις να φας οπωσδήποτε μια πίτσα, μια μπουγάτσα, ένα σουβλάκι, ένα κομμάτι τυρί, προτίμησε να υποκαταστήσεις “τη βρωμιά” με μια βρώμικη vegan επιλογή. Με αυτόν τον τρόπο δεν ξεκινάς έναν φαύλο κύκλο, αλλά τρώς μια φορά και τελειώνει εκεί.
Ψιτ #4 Οι φρέσκοι χυμοί έχουν το μειονέκτημα ότι μετά έχεις και να πλύνεις τον αποχυμωτή. Μια καλή λύση είναι να κάνεις μια μεγάλη ποσότητα χυμού το πρωϊ και να τον φυλάξεις στο ψυγείο σε γυάλινο μπουκάλι (διάρκεια ζωής έως και 32 ώρες). Έτσι απλοποιείς όχι μόνο το πλύσιμο, αλλά έχεις κάτι που είναι υγιεινό έτοιμο ανά πάσα ώρα. Μη φοβηθείς να υποκαθαστήσεις ακόμα και ολόκληρο γεύμα με αυτό.
Ψιτ #5 Καλύτερα να ΜΗΝ ανακατεύουμε λαχανικά με φρούτα στον αποχυμωτή. Προτίμησε έναν αποκλειστικά φρουτένιο χυμό (μήλα, λεμόνια, αχλάδια, ακόμα και πιο καλοκαιρινά φρούτα από την κατάψυξη) ή έναν κλασικό πράσινο (σπανάκι, σέλινο, λάχανο, ρεπανάκια κλπ). Αυτή η οδός είναι πολύ πιο ωφέλιμη για την πέψη και ολόκληρο το σώμα.
Ψιτ #6 Αν καείς στο μαγείρεμα, βάλε κατευθείαν πάνω στο έγκαυμα βαμβάκι! Σκέτο, αφράτο βαμβάκι. Πίεσέ το και κράτα το εκεί για λίγη ώρα, να πάρει την κάψα. Από τα καλύτερα γιατροσόφια που έχω δει έως τώρα.
Ψιτ #7 Έχε στο ψυγείο σου λίγα βρασμένα ρεβύθια. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, να φτιάξεις σαντουϊτσάκια, να τα προσθέσεις στο μπέργκερ λαχανικών που θα φτιάξεις μέσα στην εβδομάδα, ή να τα ψήσεις στη λαδόκολλα με μυρωδικά για να έχεις ένα σνακ στη δουλειά. Πολύ καλή ιδέα είναι να ρίξεις λίγα από αυτά τα ρεβύθια σε ένα κάρρυ. Ή τελευταία στιγμή να κάνεις ένα χούμους.
Ψιτ #8 Μια καλή πρώτη λίστα μυρωδικών που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σε κάθε κουζίνα είναι: ρίγανη, θυμάρι, μπαχάρι, δαφνόφυλλα, κουρκουμάς, κύμινο, κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισος, πιπέρι (μαύρο και κόκκινο γλυκό), κάρδαμο (κακουλέ), σινάπι σε σκόνη (μουστάρδα), μοσχοκάρυδο. Από εκεί και πέρα μπορούμε να απλωθούμε, αλλά με αυτά έχουμε ήδη ένα καλό γευστικό οπλοστάσιο ΚΑΙ ένα μίνι-φαρμακείο.
Ψιτ #8 Το Ξυνό Νερό Φλωρίνης, είναι από τα λίγα φυσικά ανθρακούχα μεταλλικά νερά. Και μάλιστα κάνει καλό στην υγεία. Έχει πολύ δυνατές ιδιότητες, καθώς προέρχεται από φυσική ιαματική πηγή. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, ενισχύει την πέψη και είναι φυσικά ανθρακούχο. Εννοείται ότι ρίχνεις και μια φέτα λεμόνι για να το κάνεις πιο λαχταριστό.