Τι είναι το τέταρτο τρίμηνο
Το τέταρτο τρίμηνο είναι γεγονός. Μπορεί να μην το έχεις ακουστά, αλλά σίγουρα θα το περάσεις μετά τον τοκετό. Αυτές οι 12 θολές εβδομάδες μετά τη γέννα, είναι μια περίοδος προσαρμογής για εσένα και για το μωρό. Η μετά τον τοκετό περίοδος, τις περισσότερες φορές αφορά το μωρό. Λέγεται, ότι ουσιαστικά το βρέφος χρειάζεται 3 επί πλέον μήνες, προκειμένου να είναι έτοιμο για τον κόσμο. Σου λένε επίσης για κολικούς και για το πόσο ευαίσθητα είναι τα μικρά σε αυτή την περίοδο, κανείς όμως δεν κάνει κάποια ουσιαστική πρόταση για τη μάνα.
Γιατί η κλασική προσέγγιση είναι λάθος
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα εκπλαγείς από το πόσο απλόχερη βοήθεια σου προσφέρεται από τους γύρω σου, ακόμη κι από αγνώστους. Με το που γεννιέται το μωρό όμως, η δυτική κοινωνία αγνοεί τελείως τη λεχώνα, μια γυναίκα εξουθενωμένη από τη γέννα, στερημένη από ύπνο και σωματικά και συναισθηματικά φορτισμένη. Ο λόγος φαντάζομαι είναι ότι υποθέτουμε, πως η σκληρή δουλειά έχει ήδη ολοκληρωθεί. Στην πραγματικότητα όμως το γυναικείο σώμα έχει ανάγκη από πολύ μεγάλη υποστήριξη σε αυτό το διάστημα, οι ορμόνες θα κάνουν μήνες να σταθεροποιηθούν και ο οργανισμός θέλει χρόνο για να επανέλθει. Ευτυχώς τουλάχιστον έχουμε το ορόσημο του σαραντισμού στην Ελλάδα και προστατεύει λίγο μαμά και βρέφος. Μην το αγνοήσεις. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου.
It takes a village
Οι Άγγλοι λένε πως χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί. Μια συνεχής υποστήριξη και βοήθεια, είτε με τις πρακτικές δουλειές του σπιτιού, είτε με το μωρό, είτε με την ίδια τη σωματική επαναφορά της λεχώνας. Στην κινέζικη ιατρική παράδοση, τις πρώτες σαράντα μέρες η λεχώνα έχει συνεχώς κόσμο να τη βοηθάει στο σπίτι (δεν ξέρω αν μ’ αρέσει) και έτοιμο φαγητό στην πόρτα της (σίγουρα μ’ αρέσει).
Αντίθετα στη δυτική συνείδηση η λοχεία είναι ένας αγώνας ταχύτητας για να φύγει η κοιλιά, να ανταπεξέλθουμε με οποιονδήποτε τρόπο στο νέο μας ρόλο και να γίνουμε “η τέλεια μανούλα”. Καμία περίοδος χάριτος, καμία προσαρμογή, κανένα περιθώριο ίασης. Αντιθέτως η “βοήθεια” που συχνά μπορεί να σου προσφέρουν, είναι περισσότερο χώσιμο που υποδεικνύει πως θα έπρεπε να είσαι και να μεγαλώνεις το παιδί σου (yeah thanks).
Στην πραγματικότητα το 4ο τρίμηνο θα έπρεπε να έχει στο επίκεντρο τη γυναίκα, καθώς μέσα από αυτή γεννιέται ο νέος ρόλος της ως μάνας.
Το να γίνεις μάνα είναι σαν να ανακαλύπτεις ένα παράξενο νέο δωμάτιο μέσα στο σπίτι που ήδη ζεις
Sarah Walker
Πως θα βοηθηθείς
Πριν ακόμα γεννήσεις προνόησε. Έχε το σπίτι σου εύκολο και ξεκούραστο (δεν θα μπορείς να τινάζεις χαλιά και να ξεσκονίζεις διακοσμητικά και ψιλολόγια… αγόρασε πλυντήριο πιάτων κλπ) και κανόνισε ποιός και πόσο μπορεί να σε βοηθήσει. Μπορεί να μην νιώθεις άνετα με το να αφήνεις το μωρό σε άλλους (εξαίρεση ίσως η μαμά σου), αλλά σίγουρα μπορείς να ζητήσεις βοήθεια με το μαγείρεμα, το καθάρισμα, ή στην τελική κάποιον να σου πετάει τα σκουπίδια και να σου φτιάχνει ένα τσάι. Εμένα με βοήθησαν πολύ οι λίγες μερίδες που είχα έτοιμες στην κατάψυξη για ξεπάγωμα. Αν το ήξερα νωρίτερα, θα γέμιζα την κατάψυξη πριν γεννήσω.
Αφιέρωσε χρόνο για τον εαυτό σου χωρίς τύψεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει να στερηθείς 10-15′ από τον βραδινό σου ύπνο για να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα μασάζ στα πέλματα ή κάτι τέτοιο. Όταν σε ρωτάνε τι δώρο να σου πάρουν, μη διστάσεις να ζητήσεις ένα ραντεβού για μασάζ, περιποίηση ή ρεφλεξολογία. Ποιός χρειάζεται 3.478 φορμάκια για το μωρό; Από την άλλη, μπορεί να μην είσαι καν έτοιμη να περιποιηθείς τον εαυτό σου. Να θέλεις μόνο ξεκούραση. Άκου το σώμα και ακολούθα.
Θρέψε το σώμα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Smoothies, χυμοί, φρούτα, σαλάτες, σπιτικό φαγητό και βοτανικά ροφήματα είναι ό,τι καλύτερο για εσένα και το μωρό που θηλάζει. Η ευκολία του έτοιμου φαγητού είναι άκρως ελκυστική όταν είσαι κουρασμένη, αλλά δεν βοηθάει σε τίποτα.
[…] αναρωτιέσαι τι είναι το 4ο τρίμηνο, διάβασε αυτό το άρθρο και θα […]