Όπως τα είπαμε στο προηγούμενο άρθρο, τα νεφρά είναι το θεμέλιο της υγείας του σώματος. Η πιο συνήθης ένσταση που ακούω όταν αναλύω σε κάποιον την παραπάνω θεωρία περί νεφρών, είναι ότι στις ιατρικές εξετάσεις όλα φαίνονται φυσιολογικά και ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη ενόχληση.
Καμπανάκια νεφρών
Όπως λέμε πάντα όμως στις ολιστικές επιστήμες, μέχρι το πρόβλημα να γίνει φανερό δίνει μικρές και ανεπαίσθητες προειδοποιήσεις. Διάφορα φαινομενικά άσχετα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με την αδυναμία των νεφρών (οίδημα, ακμή, αρθρίτιδες, κύστες κλπ). Πώς λοιπόν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα αν τα νεφρά φιλτράρουν όπως πρέπει;
Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή, όπως κάθε απάντηση της φύσης.
Τα θολά ούρα είναι σημεία καλής νεφρικής λειτουργίας
Σε αντίθεση με αυτό που ίσως φανταζόσουν, ή που έχεις ακούσει, το ζητούμενο είναι τα θολά ούρα, τα οποία αποτελούν δείγμα εντατικού φιλτραρίσματος. Δεν έχει σημασία το χρώμα, δεν έχει σημασία η μυρωδιά, σημασία έχει αποκλειστικά η διαύγεια. Θέλουμε τα ούρα -κυρίως τα πρώτα πρωϊνά- να είναι θολά. Όπως ένα οποιοδήποτε φίλτρο, έτσι και τα νεφρά, θα πρέπει να εξωθούν τα απόβλητα στο παραπροϊόν των ούρων και όχι να τα αφήνουν μέσα στο σώμα.
Τα στάδια
Υπάρχουν διάφορα στάδια φιλτραρίσματος. Ξεκινάμε από πλήρως διαυγή, έως τόσο θολά ώστε να μην βλέπεις τον πάτο της τουαλέτας. Εάν τα ούρα σου φαίνονται διαυγή, ή αν δεν μπορείς ακριβώς να καταλάβεις τι γίνεται, δοκίμασε να κατουρήσεις σε ένα βάζο. Ακόμη και αν αρχικά τα ούρα είναι σχετικά διαυγή, μετά από λίγο μπορεί να σχηματίσουν κάποιο ίζημα που δείχνει ότι είσαι σε καλό δρόμο. Επίσης θεμιτά είναι και κάποια “άσπρα κομματάκια” στα πρωϊνά ούρα. Ως προς το pH, καλό είναι τα ούρα να είναι ελαφρώς όξινα.
Το μεγαλύτερο τεστ λοιπόν για το αν φιλτράρουν τα νεφρά όπως πρέπει είναι τόσο απλό και μπορείς να το ελέγχεις σε καθημερινή βάση. Εάν δεν δεις θολά πρωϊνά ούρα, δεν μπορείς να διορθώσεις τίποτα άλλο στον οργανισμό. Τόσο νευραλγικό είναι αυτό το σημείο. Εάν όμως, παρατηρείς πως τα ούρα σου είναι διαυγή, μην τρομάζεις, υπάρχουν τρόποι να κατανοήσεις τις αιτίες και να διορθώσεις τα πράγματα. Θα τους δούμε στο επόμενο άρθρο.
Διάβασε επίσης: Γιατί τα νεφρά είναι το μοναδικό όργανο που με ενδιαφέρει